Review Real Roots Café door Fred Schmalle

Ellen Shae, Clouds

De Zeeuwse singer-songwriter Ellen Shae komt na haar debuut ‘My window’ (2014) met een prachtige opvolger, de EP ‘Clouds’. Ellen is muzikaal actief sinds haar zevende (bij de lokale fanfare op dwarsfluit). De klassieke gitaar volgde toen ze 16 was, ze zong in diverse rock- en blues cover bands, maar de akoestische gitaar is haar ding geworden, ze bekwaamde zich als autodidact en ging vervolgens eigen liedjes schrijven. Dat lukte al goed op haar op haar debuut CD, waar ze een mengsel bracht van folk, country, blues en Americana. En dat zet ze door op de opvolger, met nu ook een knipoog naar de jazz. Met een mooie meerwaarde, de inbreng (op twee songs) van celliste Sera Smolen uit de USA (regelmatig in ons land te bewonderen aan de zijde van Tom Mank). Sera’s prachtige spel in de opener ‘Clouds’ tilt deze prachtige song naar de liedjes-eredivisie. Verder in de begeleiding mede producer Roland Stolk (piano, percussie en background vocals), James Denton (gitaar, vocals) en Frank Faber op bas en vocals. Ellen heeft een prachtige, loepzuivere en soepele stem, waardoor met name het jazzy ‘Keeping the Spirit Alive’ en het subtiele ‘ Not my fight’ echte juweeltjes worden.

 

‘Clouds’ is helaas maar een EP (19 minuten, 5 songs), maar wat een kwaliteit, wat een uitstraling. Om te zoenen, zo mooi! (Independent)

 

https://www.realrootscafe.com/2018/03/27/ellen-shae-clouds/

Review 8weekly door Joost Festen

 

(Nooit te laat om te ontdekken:) Ellen Shae “Clouds”

De EP van de Zeeuwse Ellen Shae blijkt een heerlijke verzameling zelf geschreven liedjes te zijn. In een tijdsbestek van vijf liedjes weet Shae je te betoveren met haar verfijnde stem, waarin een eigenheid doorklinkt die je haar voor altijd doet herkennen. Ze zingt redelijk hoog en heeft een fijn randje in de onderste regionen van haar stem, waardoor ze net die eigenheid in de klank heeft die nodig is om haar te onderscheiden. Moeder natuur heeft haar mooi bedeeld. Denk aan stemmen als Janis Ian, Joan Baez en van deze tijd Bedouine.
 

De liedjes worden door haar begeleid op de akoestische gitaar en daarnaast door een band waarin James Denton gitaar speelt en zingt, Frank Faber de staande bas hanteert naast zijn stem, Roland Stolk piano speelt en zingt, Robert Neeleman zijn vocalen toevoegt en als internationale gast is Sara Smolen op twee liedjes toegevoegd met haar prachtige cellospel. Alle ingrediënten zijn aanwezig om van de vijf composities een fijne folk/Americana/jazz/(en een vleugje) pop-beleving te maken. Het heerlijke liedje ‘Clouds’ steelt direct de show en is daarom niet voor niets het titelnummer van de EP. De tekst gaat niet over de wolken die de hemel in Zeeland vaak sieren maar over de wolken die overtrekken in het leven. In dit nummer horen we ook direct Smolen op haar cello. Die laatst genoemde horen we ook op ‘Promises’ terug. De liedjes van Shae zijn allen in een rustig tempo geschreven en klinken melancholisch. Laten we heel helder zijn: alle vijf de composities maken me nieuwsgierig naar meer werk van Shae! Dat is er in de vorm van een volledig album dat in 2014 verscheen onder de titel “My Window”.
 

Momenteel schrijft ze aan nieuw werk dat ze begin volgend jaar live zal laten klinken tijdens de in de pen zittende concertjes. Shae is wel een singer-songwriter die we live willen gaan checken na de kennismaking op cd. Ben benieuwd hoe ze haar liedjes op het podium gaat vertolken.

 

https://joostfesten.wordpress.com/2018/10/23/nooit-te-laat-om-te-ontdekken-ellen-shae-clouds/

Review Altcountryforum door Johan Schoenmakers

Ellen Shae – Clouds

 

Op jonge leeftijd rolde de Zeeuwse Ellen Noens het muziekwereldje in. Via de dwarsfluit bij de plaatselijke fanfare koos ze jaren later voor de akoestische gitaar en combineert ze tegenwoordig haar werk in de zorg met haar activiteiten in de muziek. Na het aannemen van de artiestennaam Ellen Shae, die lekkerder bekt dan haar familienaam (Noens), verschijnt drie jaar geleden het singer-songwriter album “My Window”, waarmee ze haar debuut maakte. Hiermee oogstte zij veel lof bij onder mee Johan Derksen en onze website. “Clouds” is het tweede wapenfeit, dat na krap twintig minuten alweer is afgelopen. Hoe dan ook, een smaakvol en eerlijk kleinood met vijf zelfgeschreven liedjes, dat ze op fraaie wijze tot een intiem en gedoseerd geheel heeft gesmeden. Opgenomen met een vaste kern aan muzikanten, die haar ondersteunen op het podium en met dank aan de Amerikaanse celliste Sera Smolen voor haar weemoedige bijdragen. Mooie afgeronde liedjes met invloeden uit de jazz, folk en bluesmuziek. De vijf composities, waarop Ellen ondermeer het verlies van haar moeder verwerkt sluiten prima aan bij haar vertederende vocalen, die qua timbre en frasering soms doen denken aan Janis Ian.

http://www.altcountryforum.nl/2017/12/06/ellen-shae-clouds/